kompas-feng shui

Klassieke (traditionele) Feng Shui versus moderne Feng Shui

Sharing is caring!

Feng Shui is van oudsher ontstaan van uit natuurkunde, tradities, wiskundige inzichten en berekeningen en nog veel meer.
Klassieke Feng Shui

De klassieke Feng Shui dateert al uit de tijd van de oude Chinese Keizers, zo’n 6.000 jaar geleden. Is altijd door de jaren heen volledig gedocumenteerd en verfijnd.
Deze klassieke Feng Shui herken je zeer snel aan het feit dat de consultant een kompas gebruikt. In de basis is Feng Shui gebaseerd op de magnetische velden van de aarde en de invloed die dit op ons mensen en onze omgeving heeft.
Daarnaast gebruikt de klassieke Feng Shui berekeningen zoals het Kua getal, Flying Stars en Trigram horoscopen van het huis én van de bewoners.

Moderne Feng Shui of Westerse Feng Shui

En hoe zit het met die ‘andere’ Feng Shui? Goede vraag, normaal genomen noemt men die ‘andere’ Feng Shui, gewoon Feng Shui, maar zo heet deze stroming in het echt niet.
De echte naam is Black Hat Sect of Black Hat Sect of Tantric Buddhism (BTB), beter bekend als Westerse Feng Shui.

Deze methode is pas 40 jaar oud en stamt uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw en komt van origine uit Amerika. Kenmerkend is dat het een mengeling van Tibetaans Boedhisme, Taoisme, basis Feng Shui (symboliek van de Pa Kua/Bagua), Japanse astrologie (9-Star Ki) en westerse invloeden is.

In deze school zijn eigenlijk alle huizen gelijk en wordt er geen kompas gebruikt (Noorden zit altijd in de voorgevel), maar in de volksmond wordt deze vorm ook vaak gewoon Feng Shui genoemd. Zo is de verwarring compleet.
In deze stroming gebruikt men, zoals gezegd geen kompas, dus wordt er ook geen rekening gehouden met de aardse invloeden en zijn de voorstellen van een consultant dan ook intuïtief en niet op basis van berekeningen en feitelijke gegevens.

IN DE PRAKTIJK

Dus wat gebeurt er in de praktijk, de ene stroming wordt verward met de andere en komen de uitkomsten niet overeen! Maar dat is nog niet het ergste.
Binnen de klassieke Kompas Feng Shui, wordt bij het kiezen van de beste huis lay-out altijd rekening gehouden met de bewoners (geboortedatum, Kua getal, etc.).
Het heeft allemaal te maken met de goede- en minder goede windrichtingen.

Je bepaalt eigenlijk al direct of deze ruimte wel voor jou geschikt is.

  • Ben je compatibel met je woning?
  • Haal je in deze ruimte het meeste uit je potentie?
  • Is deze ruimte het beste voor jouw gezondheid, je relaties maar ook voor jouw financiële positie?
  • Krijg je hier energie van of kost het jou energie als je hier langdurig zal verblijven?

In goede Feng Shui moet alles om ons heen in harmonie zijn. En dat kun je het beste bepalen als je alle diepgaande berekeningen hebt uitgevoerd.

Wat doet de Westerse stroming dan anders? Die houdt geen rekening met de compatibiliteit tussen de ruimte en de bewoner(s).
Vaak wordt in de analyse alleen de Pa Kua (energiemap) op het huis gelegd en de best passende kleuren en materialen bepaald. Maar ook hier zie je duidelijke verschillen in de toepassing.

In de traditionele Feng Shui wordt de Pa Kua zo neergelegd, zodat deze overeenkomt met de ware windrichtingen afgelezen op het kompas.
De positie van de voordeur zal de ware windrichting onthullen, bijvoorbeeld het Zuiden (ROEM hoek, VUUR element, kleur rood) of Zuidwesten (RELATIE hoek, AARDE element, kleur beige).
Bij Westerse Feng Shui geldt voor een huis, dat de voordeur/voorgevel altijd aan de Noordkant ligt– of dit in werkelijkheid zo is of niet. Dit heeft dus ook consequenties voor de rest van de woning!

Dus kan het voorkomen dat de Pa Kua zo op je huis wordt neergelegd, dat bijvoorbeeld binnen de traditionele Feng Shui het Zuidoosten, jouw WELVAART hoek – HOUT element, (waar jouw inkomen / geldgeluk bepaald wordt) zich bij de voordeur bevindt. Zie de afbeelding onder.
Echter binnen de westerse / moderne methode kan ditzelfde gebied ineens als VRIENDEN hoek – METAAL element, (rechts onder van het huis) worden aangemerkt, omdat de voordeur rechts vanuit het midden van de voorgevel ligt.
Het laat wel raden welke methode de juiste is. Ben je geïnteresseerd in de klassieke methode kijk dan altijd of er met een kompas wordt gewerkt. Dit voorkomt teleurstelling in resultaten.

Bron: www.nfsr.nl gepost op 3 juni 2015

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.